Dieta przy cukrzycy – co warto wiedzieć?
Diety odchudzające

Dieta przy cukrzycy – co warto wiedzieć?

Obecnie dużo ludzi cierpi na różnego rodzaju choroby. Jednak jedną z najczęściej spotykanych jest cukrzyca. W jej leczeniu ważna jest odpowiednia terapia lekowa oraz dieta. Jak wygląda?

Profesjonlny Copywriter

Dieta stosowana u chorych na cukrzyce może wystarczyć, by zahamować rozwój choroby. Przede wszystkim ogranicza ona ilość tłuszczu, węglowodanów i cukrów w posiłkach. Musi być ona indywidualnie dobrana do osoby, która na nią choruje. Ważna jest ilość węglowodanów. Powinno być ich mało w tej diecie, ponieważ dzięki temu stężenie cukru w organizmie ulega zmniejszeniu i pomaga w odpowiednim kontrolowaniu glikemii. Możemy je znaleźć w chlebie żytnim, kaszach. W przypadku cukru, musimy ograniczyć spożywanie owoców, które zawierają go w dużych ilościach – winogrona, słodkie truskawki, jabłka. Nie powinniśmy jeść owoców na noc, ponieważ zawarta w nich fruktoza nie rozłoży się i doprowadzi to zwiększenia tkanki tłuszczowej.

Ponadto wykluczone jest występowanie słodyczy, ciast, czekolady, słodzonych napojów w diecie. Istotny jest również błonnik. Pomaga on we wchłanianiu cukrów z pokarmu i zapewnia prawidłową pracę jelit. Znajdziemy go w różnego rodzaju warzywach. W przypadku tłuszczów, powinny być one ograniczone. Należy unikać smażonych potraw i spożywać te gotowane na parze bądź pieczone w piekarniku. Mięso powinno być chude. Warto sięgać po te z indyka, drobiu.

Dieta i częstotliwość posiłków

Posiłki w tej diecie powinny być spożywane regularnie, w czasowych odstępach. Nie możemy jeść tylko śniadania i kolacji. Musimy dostarczać organizmowi odpowiednie składniki odżywcze. Warto, by jeść często i małymi porcjami. Zwykle jest to 5 posiłków w odstępie czasowym około trzech godzin. Dobrze, by były one urozmaicone. Ponadto nie należy jeść za dużo. Jedzmy tyle ile potrzebujemy. Nie przesadzajmy z ilością porcji w diecie cukrzyka. Może doprowadzić to do przybrania paru zbędnych kilogramów. Chorzy na cukrzyce powinni stanowczo unikać alkoholu. Powoduje on skoki wartości cukru w organizmie. Ponadto należy zastąpić produkty z białej mąki, tymi z razowej. Bardzo ważne jest sprawdzenie indeksu glikemicznego produktów. Powinien on być niski, dzięki czemu doprowadzi do powolnego wzrostu stężenia glukozy po spożyciu.

Ważny jest ruch i uzupełnianie wody

Cukrzyk powinien oprócz trzymania diety, dużo się ruszać. Należy codziennie spacerować bądź wykonywać lekkie ćwiczenia. To pomoże w utrzymaniu prawidłowej wagi i zachowaniu dobrego samopoczucia. Ponadto bardzo ważne jest picie wody. Zwykle powinny to być 2 litry wody dziennie. Nie powinna ona być gazowana, lecz wysoko zmineralizowana.

Dieta osób chorych na cukrzyce wymaga wielu wyrzeczeń i dużej dyscypliny. Należy sprawdzać indeks glikemiczny spożywanych potraw. Powinien być on jak najniższy. Istotny jest wyżej wspomniany ruch. Dzięki niemu spalimy zbędne kalorie. Podstawą jest wykluczenie cukru, tłuszczów i dużej ilości węglowodanów. Gdy będziemy stosować się do diety, możemy zahamować rozwój choroby i zaprzestać brania leków po konsultacji z lekarzem.

Komentarze