Dieta przy nadczynności tarczycy
Dietetycy

Dieta przy nadczynności tarczycy

W dzisiejszych czasach duża liczba ludzi boryka się z różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Są nimi głównie cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, niedoczynność i nadczynność tarczycy. Potrzebują one odpowiednich diet, które zahamują lub zniwelują działanie choroby.

Zajmijmy się najczęściej spotykaną wśród młodych ludzi, a zwłaszcza kobiet nadczynnością tarczycy. Jaką dietę powinna stosować osoba, która cierpi na tą chorobę?

Czym jest nadczynność tarczycy?

Przede wszystkim należy wspomnieć czym właściwie jest nadczynność tarczycy. Jest to nadmierna produkcja hormonów tarczycowych. Prowadzi ona do intensywnej przemiany materii, rozdrażnienia, kołatania serca, drżenia rąk, uczucia gorąca. Może ona być jawna (duże podwyższenie wartości hormonów) bądź ukryta (niskie podwyższenie wartości hormonów). Nieleczona może prowadzić do poważnych i niebezpiecznych powikłań. Leczenie nadczynności tarczycy sprowadza się do rozpoczęcia terapii lekowej. Endokrynolog musi dobrać odpowiednią dawkę hormonów, które wyrównają ich poziom u pacjenta. Często proces ten trwa długo przez liczne wahania i uwarunkowania pacjenta.

Dieta

Istotną częścią leczenia nadczynności tarczycy jest odpowiednia dieta. W związku z zwiększoną przemianą materii musi być ona wysokokaloryczna lub wyrównana kalorycznie – w zależności od stopnia leczenia choroby. Produkty spożywane w tej diecie powinny zawierać odpowiednią ilość składników odżywczych. Przede wszystkim nie powinna ona zawierać dużej ilości jodu. On doprowadza do wzmożenia dolegliwości choroby. Należy unikać używania nadmiernych ilości soli, alg, ryb. Oczywiście należy je spożywać, lecz w odpowiednich ilościach. Bardzo ważne jest uzupełnianie wapnia i witaminy D, ponieważ osoby chore na nadczynność tarczycy są zagrożone ryzykiem rozwoju osteoporozy. Warto, by posiłki były bogate w te składniki. Możemy je spotkać w mleku, jogurtach, rybach, orzechach, migdałach itp. Kolejną ważną rzeczą jest zapotrzebowanie na magnez i witamina B1 z uwagi na rozdrażnienie.

Możemy je znaleźć w pomidorach, orzechach, kaszy gryczanej, produktach pełnoziarnistych, bananach, mięsach. Odpowiednie ich spożywanie doprowadzi do łagodzenia rozdrażnienia i nerwowości. Potas pomaga w prawidłowej pracy serca. Ważne, by nie zabrakło go w diecie osób chorych na nadczynność tarczycy. Możemy go znaleźć w pomidorach, bananach, ziemniakach, brokułach, orzechach.

W tej diecie musimy również pamiętać o uzupełnianiu witamin takich jak C i A. Wpływają one na prawidłową pracę tarczycy. Znajdziemy je w natce pietruszki, pomarańczach, cytrynach, kiwi, papryce, morelach, brzoskwiniach itp. Zwiększona powinna być ilość pożywanego białka, które występuje w jogurtach, serach, jajach, wędlinach. Jeśli chodzi o tłuszcz to powinien być ograniczony. Stawiajmy na te pochodzenia roślinnego. Nie należy też spożywać produktów wysokokalorycznych, takich jak chipsy, ciasta, słone produkty. Ograniczmy też picie napojów z zawartością kofeiny, która wpływa niekorzystnie na pracę serca i jego skurczów. Zawierają ją kawa, herbata oraz cola. Gdy jest nam gorąco, ograniczmy spożywanie ciepłych dań i napojów, a wybierzmy te chłodniejsze, by nie czuć dyskomfortu. Ponadto unikajmy w dużych ilościach rzodkiewek, kalarepy, brukselki, kapusty, chrzanu, ponieważ one doprowadzają do powiększenia się wola.

Warto pamiętać o odpowiedniej diecie przy tego typu schorzeniu. Dzięki temu będziemy mogli poczuć się lepiej i nie będziemy musieli narzekać na wahającą się wagę.

Komentarze