Pij soki. Ciesz się zdrowiem!
Diety odchudzające

Pij soki. Ciesz się zdrowiem!

Zdrowa, zbilansowana dieta powinna zakładać picie soków owocowo warzywnych. To niezaprzeczalny fakt, o którym mówi wielu dietetyków i specjalistów od zdrowego żywienia. Dlaczego picie soków jest takie ważne? Większość osób bez wahania odpowie, że z powodu dużej zawartości witamin. W tym momencie trzeba jednak zastanowić się, czy rzeczywiście wszystkie soki są tak bogate w wartościowe składniki odżywcze.

Profesjonlny Copywriter

Wiele produktów określanych przez producentów jako soki niestety z prawdziwymi, wyciskanymi sokami ma niewiele wspólnego. Poddawane pasteryzacji mogą być długo przechowywane. Proces ten poprzez ich podgrzewanie do wysokich temperatur powoduje utratę wielu występujących naturalnie w sokach wartości odżywczych. Pasteryzacja to jednak jeszcze nie wszystko. Soki sprzedawane w sklepach w butelkach lub kartonowych pudełkach często zawierają też wiele zbędnych, a niekiedy szkodliwych dla naszego zdrowia dodatków. Sztucznie dosładzane, produkowane z zagęszczonego soku i konserwowane nie zawsze służą naszym organizmom. Zatem, czy warto je pić?

Sok sokowi nierówny

Zdecydowanie lepiej postawić na świeżo wyciskane soki owocowo warzywne. Tu gwarancja tego, że są zdrowe, będzie znacznie większa. Jeśli dodatkowo przygotowane zostaną w wyciskarce wolnoobrotowej, zyskamy gwarancję, że rzeczywiście są bogate w wartościowe składniki odżywcze. Wolnoobrotowe urządzenia do wyciskania owoców nie powodują nagrzewania się soków, dlatego otrzymany w efekcie napój będzie zwierał wiele witamin, minerałów oraz ważnych dla naszego zdrowia enzymów roślinnych.
Czy wyciskane soki mają jakąś wadę? Zdecydowanie tak. Chociaż są pyszne, zdrowe i pożywne, nie mogą być przechowywane równie długo, jak te, które zakupimy w sklepie. Nadają się do natychmiastowego spożycia, a odpowiednio zabezpieczone (szczelne opakowanie) zachowają swoje wartości odżywcze jeszcze przez dwa dni w lodówce. Po tym okresie trzeba będzie przygotować nowy sok.
Należy w tym miejscu zdecydować, czy bardziej zależy nam na tym, by sok był smaczny, zdrowy i pożywny, czy też na tym, by mógł być długo przechowywany.

Zalety samodzielnie wyciskanych soków

Soki, które sami możemy przygotować w swoim domu, nie dość, że są bardzo smaczne i zdrowe, to jeszcze pozwalają na dowolne komponowanie smaków. Dysponując w swojej kuchni wyciskarką, przygotujesz sok praktycznie z każdego owocu i warzywa, z jakiego tylko zapragniesz. Masz ochotę na sok jabłkowo marchwiowy? Nie ma problemu. A może wolisz sok z ananasa lub kiwi i cytrusów? Bardzo proszę. Przy pomocy wyciskarki zrobisz też sok z jarmużu, liści pokrzywy oraz wielu ziół. Sposób komponowania smaków pozostaje kwestią gustu.

Moc ukryta w sokach z wyciskarek

Świeżo wyciśnięte soki to prawdziwa bomba witaminowa. Pozwalają w szybki i łatwy sposób przyswoić dużą porcję witamin, minerałów i innych cennych składników. Ta cecha ma ogromne znaczenie w przypadku zdrowotnych diet ukierunkowanych na leczenie groźnych chorób. Wtedy szybkie dostarczenie do organizmu znacznych ilości składników odżywczych jest szczególnie istotne.

Jedną z najbardziej popularnych diet, które zakładają picie wartościowych, odżywczych soków jest przeciwnowotworowa dieta Gersona. Dr Gerson utrzymuje, że każdy organizm ma zdolność samoleczenia. Zdolność ta może zostać zaburzona poprzez niedożywienie organizmu (przyjmowanie niewystarczającej porcji wartościowych składników odżywczych) oraz dietę bogatą w przetworzone, zawierające chemię spożywczą pokarmy. Warto pamiętać, że niedożywienie, o którym mowa powyżej, dotyczyć może nie tylko osób szczupłych, ale również otyłych. Chodzi bowiem nie o to, ile jemy, ale o jakość jedzenia. Dlatego nawet organizm osoby, która je bardzo dużo, może wykazywać objawy niedożywienia. Według dr. Gersona niedobór składników odżywczych oraz zatrucie organizmu chemią zawartą w jedzeniu można leczyć dużą ilością świeżo wyciskanych soków. Dla człowieka, zwłaszcza takiego, który zmaga się z chorobą, soki są znacznie łatwiejsze do strawienia niż surowe warzywa i owoce. Możemy dzięki nim dostarczyć skoncentrowaną ilość składników odżywczych, które są szybko przyswajane.

Słowo podsumowania

Przeciwnicy diety Gersona, jak i picia soków w ogóle, podnoszą, że w ten sposób nie można dostarczyć ważnego dla naszego zdrowia błonnika. Rzeczywiście, świeżo wyciskane soki nie zawierają błonnika (lub tylko niewielkie jego ilości), ale też nie są przygotowywane z myślą o jego dostarczaniu organizmowi. Błonnik znajduje się w innych pokarmach, które również obowiązkowo powinny znaleźć się w naszej diecie (owoce, warzywa, sałatki, surówki, zupy). Świeżo wyciśnięte, skoncentrowane soki natomiast służą szybkiemu dostarczeniu pokaźnej ilości budulca dla nowych komórek. Mają za zadanie regenerować organizm oraz oczyszczać go z toksyn i zanieczyszczeń.

Ogromne atuty samodzielnie wyciskanych soków to nie tylko bogactwo składników odżywczych, ale również możliwość przygotowywania różnorodnych soków i dowolnego komponowania ich smaków. Tu wiele zależy jednak od urządzenia, którym będziemy się posługiwać.

Więcej o wyciskanych sokach, jak i urządzeniach do wyciskania przeczytasz na stronie https://wyciskarkisokow.pl

Komentarze